Μπουκόμπα, Τανζανία, Άγιος Σωσθένης, Ορφανοτροφεία, Σχολεία, 25 Νοεμβρίου- 5 Δεκεμβρίου 2022

Categories: Γενικά

Δελτίο Τύπου

Μπουκόμπα, Τανζανία

Αμφικτυονία, 25 Νοεμβρίου- 5 Δεκεμβρίου 2022

Θυμίζετε το Μέγα Αλέξανδρο και τους Μασάι, με μέσα ειρηνικά˙ … είστε ένεση ενισχυτική! Στο πρόσωπό σας βλέπουμε κήρυκες Ειρήνης κι ατόφιου Ελληνισμού, την ίδια την Ελλάδα και την Ορθοδοξία… Γιατί, ό,τι ενώνει κι ειρηνεύει, είναι του Θεού… Ταξιδέψατε οχτώ χιλιάδες χιλιόμετρα για εμάς και σας ευχαριστούμε από καρδιάς˙ … γιατί εδώ, όπου φτάσατε, εποίκησαν οι πρώτοι πέντε χιλιάδες Έλληνες στην Τανζανία˙… Μόσα, Τάγκα, Μουάνζα, Μπουκόμπα και Αρούσα! Ασάντε Σάνα, Ευχαριστούμε Τανζανία, που υποδέχθηκες θερμά τους Έλληνες! Ευχαριστούμε εμείς Ελλάδα, για τον πολιτισμό σου που μας πλούτισες, τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, τις Εκκλησίες, τα Σχολεία που μας έχτισες! Ασάντε ου Γκιρίκι- Ευχαριστούμε Ελλάδα!

(Απόσπασμα από το λόγο του Θεοφιλεστάτου Χρυσοστόμου Μαϊδώνη, Μπουκόμπα, 27 Νοεμβρίου 2022).

Ουάνα ουρουμία, Ουάνα ουρουμία, Ουάνα ουρουμία! (Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον!)

Κι εβαπτίσθη, εφωτίσθη, εμυρώθη…˙ … και το όνομα αυτών Ελένη, Αποστορόσι, Ευαγγερόσι, Ποροκοπιούσι, Μπαραμπάρα, Κιλιλόσι, Μάρκοσι, Κιλιακί, Σίμωνι, Ανασιτασία, Σιπιλιδόνι, Κριζέστομοσι, Πολοφιλιούσι…˙ … και άλλοι είκοσι τέσσερις, σύνολο τριάντα έξι νέοι Άνθρωποι του Θεού, τριάντα έξι λευκοί μανδύες, ανάμεσά τους και τα εναπομείναντα μετάλλια αθλητικών αγώνων˙… ωστόσο, τα μεγαλύτερα παράσημα δόθηκαν στην «πίστη» των προσερχομένων˙… Διασχίζοντας τους βράχους του αφρικανικού όρους, κατά μήκος της Μονής Αγίας Μακρίνας, μιά με τη ράβδο, την ποιμαντορική για στήριγμα, μιά με το βήμα ζαρκαδιού, μιά με τις ρόδες να στριφογυρίζουν ανάμεσα στη λάσπη την κοκκινωπή, μιά αναφωνώντας «Θεόφιλε, φοβάμαι, κατεβαίνω, να’ ναι πιο ελαφρύ το τζιπ μας», μιά με δύναμη τα κόλυβα ή μπέγκου νασουκάρι, κι άλλη μιά με τη σοκολατόπιτα από λάδι, το μόνο που ακουγόταν ήταν ο καταρράκτης της Βικτώριας κι οι διηγήσεις της ντακταρίν- ιατρού μας, Κορωναίου εν μέσω απόλυτης σιωπής…

Άτα μι λέλε, να μι λέλε (και εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν)!

είχαμε ήδη φτάσει στη Σπιναλόγκα, με θέα το απέραντο χρυσαφί της Λίμνης Βικτώριας, που κάπου δεν καταλάβαμε αν οφειλόταν στο κίτρινο της άμμου ή στο δάκρυ του θρήνου του νεαρού Ιακώβου, που πνίγηκε, αναζητώντας το γόνο, λεπτό «ντογά» ενός ιχθύος για τροφή…

Σήμερα βαπτίσθηκαν τριάντα έξι Τανζανοί, Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και επικράτησε παντού γιορτή˙ … χάσαμε τον αριθμό, κι ο Ρωμανός ανέλαβε να τα κατατάξει όλα σωστά, κι από είκοσι ένας έγιναν τριάντα έξι˙… με δυό τεράστια μεγάφωνα στους ώμους κι ένα μικρόφωνο να κάνει το γύρο του βουνού, ο Πατήρ Σωκράτης δε θ’ άντεχε άλλο, ούτε ζέστη, ούτε κουνούπια…˙ αναζητείται έως κι η σιντιέρα, κι έτσι η φωνή έκανε θαύματα αντί για τα σι ντι, «ταρά, ταράμ….»˙ και στήσαμε σημαίες, πόστερ, σημαιάκια, κι η Κυριακή ανέλαβε τις αφισοκολλήσεις˙ … κι όσο ο Ρίτσαρντ κι ο Ματίας μετρούσαν κιγκλιδώματα κι εκατοστά, κολλούσαν, ξεκολλούσαν και πάλι απ’ την αρχή, τραβούσαν και ξανακολλούσαν˙ … να μη στολίσετε τη νύχτα, κίνδυνος βροχής ή εξαφανίσεως, τόνιζε ο Θεοφιλέστατος Χρυσόστομος- Μπαμπά Ασκόφου της Μπουκόμπα˙ … κι έτσι πάλι περιμέναμε˙ … ώσπου στολίσαμε ακόμη και το δάσος˙ … και σύραμε τον ατελείωτο χορό, και παίξαμε και τρέξαμε, ανάμεσά τους κι η νεοβάπτιστη Ζοΐα ή Ζωή, με φόρεμα σε χρώμα κοραλί και φελιζόλ ενίσχυσης του εσωτερικού, θρυμματισμένο, να δίνει όγκο και μπόλικο φρου- φρου˙… μοιράσαμε τα δώρα, ώσπου η μίτρα του Θεοφιλεστάτου Χρυσοστόμου κρύφτηκε απ’ τα χιλιάδες κεφαλάκια των παιδιών, σαν σε μελίσσι μαζεμένα, που χόρευαν ανέμελα και ρυθμικά «oh my Gooodaaaa, Im crazy about you…»!

Ελάτε με τη μουσική σας, ελάτε με τις παραδόσεις σας, μόνο ελάτε! Σήμερα χορεύουν οι βράχοι, χαίρονται τα βουνά, χαίρεται κι αναστενάζει η Βασιλεία του Θεού, χαρείτε! Εδώ μας ψάρεψε ο Χριστός, δοξάστε τον Κύριο Ψαρά, που τ’ ονομά Του δίδεται σήμερα στον Ιερό Ναό της Καλομπέρα˙… που ούτε τοιχίο από λάσπη, κοκοφοίνικα, άχυρο σγουρό ή οχυρό από διαμάντι καμωμένο δεν κοιτά…˙ Σήμερα έρχεται ο Χριστός, για πρώτη φορά στον τόπο σας, σήμερα ενωνόμαστε σε Εκκλησία, σ’ ένα σώμα! Μακάριοι οι ζώντες που σήμερα θα ζήσουν την παρουσία του Χριστού στην Καλομπέρα, μακάριοι εσείς, που θα χαρείτε σήμερα μαζί μας! Χαρείτε, δεν πενθείτε, αγωνιστείτε για τη χαρά στο γάμο σας. Χαρείτε, γιατί το σώμα θα χαθεί, θ’ αναστηθεί το νέο, Φούρα Να Αμάνι! (Χαρά και Ειρήνη!)

Ελάτε όπως είστε, μην ντραπείτε την ασθένεια, γιατί πιο νοσηρός από το δράμα το εγκόσμιο που ζούμε, δεν είναι ο ιός που μάστισε τον τόπο…

Ελάτε, μα φοράτε «ζώνη ασφαλείας», γιατί η Δευτέρα Παρουσία θα είναι άγνωστη κι αιφνίδια για όλους! Ανάκα- ανάκα (γρήγορα- γρήγορα), αναφώναξαν μεμιάς μικροί, μεγάλοι! Ανάκα ανάκα, να λάβει τέλος η τραγωδία του κόσμου του παρόντος!

(Απόσπασμα από το λόγο του Θεοφιλεστάτου Χρυσοστόμου Μαϊδώνη, Σπιναλόγκα, Καλομπέρα, Κοινότητα νοσούντων από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας- Aids, Λίμνη Βικτώρια, 1 Δεκεμβρίου 2022).

Και από το πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο, στο πιο ψηλό βουνό της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο, κι από την κοιτίδα της ιστορίας, της μυθολογίας και του πολιτισμού, στην Αφρικανική Εδέμ της Τανζανίας. Οδηγός μας ο Θεοφιλέστατος Χρυσόστομος Μαϊδώνης, που καλλιέργησε το έδαφος για την αποστολή αυτή κι εμπνευστής, ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Αριστοτέλης, το όνομα του οποίου φέρει και ένα από τα Σχολεία σας στην Μπουκόμπα, με τίτλο «Ο Αριστοτέλης»…

(Αποσπάσματα από το λόγο της Ελένης Μαντρατζή, Μπουκόμπα, Ρουμπάλε, Αριστοτέλης και Ρικουρέιτσο, 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2022).

Και είμαστε υπερήφανοι, γιατί σε όλο το Νομό Καγκέρα, το πρώτο που διακρίθηκε ήταν το Σχολείο μας, αυτό του Αριστοτέλη, που χτίστηκε το δύο χιλιάδες τέσσερα από Αστυνομικούς, Έλληνες πολίτες!

(Απόσπασμα από το λόγο του κ. Ερασμίου Χρυσοστόμου, Σχολεία Αριστοτέλης, 29 Νοεμβρίου 2022).

αγαπάτε τις γυναίκες και τους άντρες σας, μην παρεκκλίνετε, προφυλαχθείτε, καθετί το μη ομαλό θα καταλήξει και νοσηρό για την υγεία σας…

(Απόσπασμα από το λόγο της κ. Βαρβάρας Κυριακίδου- Κορωναίου, Σπιναλόγκα, Καλομπέρα, Κοινότητα νοσούντων από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας- Aids, Λίμνη Βικτώρια, 1 Δεκεμβρίου 2022).

μας μιλά όμως, και για το ιδανικό του έρωτα και της αγάπης, ο Αριστοτέλης, που ερμηνεύεται κι ως υπερβολή φιλίας…˙ … διότι, η αγάπη είναι καλλιέργεια και άσκηση, αφού και ο άνθρωπος είναι υδροχαρής οργανισμός, σαν ένα άνθος, που κάνει χαρές με το νερό…˙ … φαίνεται μάλιστα, ότι η φιλία συνέχει και τις πόλεις, και οι νομοθέτες νοιάζονται πιο πολύ γι’ αυτήν παρά για τη δικαιοσύνη. Και τούτο, διότι εάν οι άνθρωποι είναι φίλοι μεταξύ τους, δεν έχουν ανάγκη τη δικαιοσύνη, ενώ αν είναι δίκαιοι, χρειάζονται επιπλέον και τη φιλία, και η πιο γνήσια μορφή δικαιοσύνης θεωρείται πως έχει όλα τα χαρακτηριστικά της φιλίας».

(Απόσπασμα από το λόγο της Ελένης Μαντρατζή, Σπιναλόγκα, Καλομπέρα,

Κοινότητα νοσούντων από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας- Aids, Λίμνη Βικτώρια, 1 Δεκεμβρίου 2022).

Εμείς, τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, απευθύνουμε έκκληση προς εσάς, να μας βοηθήσετε! … Γι’ αυτό, ελάτε εδώ να δείτε το φως! Ελάτε να γίνουμε ψαράδες του λόγου του Θεού!

(Απόσπασμα από το λόγο του Προέδρου της Κοινότητας Καλομπέρα, κ. Ιωνά και του Θεοφιλεστάτου Χρυσοστόμου Μαϊδώνη, Σπιναλόγκα, Καλομπέρα, Κοινότητα νοσούντων από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας- Aids, Λίμνη Βικτώρια, 3 Δεκεμβρίου 2022).

Αναδρομή στο χίλια οχτακόσια ενενήντα και την παραγωγή σχοινιού από αγάβη, το σιδηροδρομικό σταθμό και το Νικόδημο Σαρίκας, τον Ινδικοπλεύστη τον Κοσμά, το Χερουβείμ το Σπάρτα, τον Πατριάρχη Αναστάσιο, τον Κρίσπο ή αλλιώς, Σωσθένη της Κιγιόγκα…˙ … οι περισσότεροι εδώ θα μαρτυρούν σαν το Φιλούμενο τον Άγιο του εβδομήντα οχτώ, και σήμερα και χθες και αύριο, κι ας είμαστε στο δύο χιλιάδες είκοσι δύο…

Ντιό, ναι, κι Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά, τιμητικά για εσάς, που μάθαμε ελληνικά…˙ Κι όσο το «Songa, Songa Mbelesonga» (πάμε όλοι μπροστά) έδινε κι έπαιρνε, άλλο τόσο ο Βιντάστο, χορωδός και δάσκαλος με πάθος για ζωή, μας κυνηγούσε όταν σουρούπωνε, να μάθει ελληνικά εν μια νυκτί, ό,τι απέμεινε στα σουαχίλι, ακόμη αμετάφραστο…

Η υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Μπαμπά Ασκόφου Χρυσοστόμου θύμιζε Νυμφίο εν μέσω κλάδων και βαΐων˙ ζούμε στιγμές απίστευτες, κι οι μέρες εδώ θυμίζουν εκστρατεία στο ζενίθ, άκρως προεκλογική…˙ … πόλεις, χωριά ερημικά και περιφέρειες, Ρουμπάλε, Καγκέρα, Ρικουρέιτσο, Κιέτονα, Καράγκουε, Καγιάγκα, Νικουέντα, και φύλακας- μουλίγκι, τί θαύμα φύσης σε φυτό!, κι άλλοτε δέκα, άλλοτε είκοσι χιλιόμετρα κοντά προς τη Ρουάντα, Μπουρούντι και Ουγκάντα˙… σαφάρι τζέμα (καλό ταξίδι) διαρκώς, υπό συνθήκες πέραν του επικινδύνου, με κάποιους να λούζονται σε ώρα Ελλάδας και κάποιους άλλους ν’ αγωνιούν για την αποσκευή «Miyake– Βενιαμίν» των δέκα των κιλών, που χάθηκε στην Αφρική, μα βρέθηκε αυτούσια με τις διακόσιες επιπρόσθετες σημαίες τυλιγμένες˙… ο ελληνόφωνος Αντώνιος, οδηγός, και ο Σεβαστιανός, Πίους ή Ευσέβειος, Ρεβίκιος, Λεόντιος, Χριστόφορος, Χαρίτων, Αγουστίνος και Λαυρέντιος, κάθε όνομα και μία διπλή κουκέτα, κάθε θρανίο κι από μία κουβέρτα, πιάτο με ρύζι, μπορντώ φασόλι, επιγραφή σε καρτελάκι και την ευθύνη αναλαμβάνω εγώ, τρέξε Κυριακή, σε πέντε λεπτά παντού φάκελα ελληνικά, κι επείγει να προλάβουμε τη σύσκεψη με τον Μπαμπά Ασκόφου˙ … όχι δώδεκα, μα οι τριάντα τέσσερις Απόστολοι, Ιεροκατηχητές και Σπουδαστές σε δράση˙ … παρέπεμπε σίγουρα σε Δείπνο Μυστικό, φόντο γκρι κι απόχρωση κεραμιδί, κι ώσπου να στρίψει η Κυριακή, η κάλτσα Άστρον του Πετράκη είχε ζητηθεί σ’ όλες τις αποχρώσεις!

λάσπη παντού, σκούπα κοτάμα- δρεπανάκι, λακούβες, ξυλαράκια, σελήνια με ζωάκια, πολλά διασκορπισμένα μαϊμουδάκια, αλεύρι πουθενά, κι ανάμεσα στα στάχυα η αναζήτηση τροφής, το γάλα άγνωστο, αν και πρώτα έβλεπες τα κέρατα, μετά την αγελάδα…˙ … κι ο μαθητής θα βάδιζε από τις τέσσερις για ν’ αφιχθεί στο σχολείο κάποιες οχτώ πρωίας…˙ κάθε αυλή καλύβας κι ένα κοιμητήριο εν ώρα θανάτου, μα εδώ μ’ ένταση και μουσική αποχαιρετούσαν τον κοιμώμενο, ενόσω η καμπάνα από τη σκουριασμένη ζάντα χτυπούσε και ανέμιζε κρεμάμενη στο πεύκο…

μια πανδαισία παιδιών, φωνών, κυματισμών, κι ανάμεσά τους αφέψημα Μιρίντα, ή σέβεν απ από τσιχλόφουσκα, ένα αναλόγιο να περιφέρεται… και ποιες πινακίδες, ποιες ετικέτες, ποια γέλια μας ξεκαρδιστικά, δυό κάθετες ψηλές γραμμές του φαρμακείου Χατζητύπη, κι εκείνο το βράδυ θ’ άκουσε την Κυριακή και την Ιατρό μας Κορωναίου, όλη η Επισκοπή! … και να που μπήκε στο χορό κι η οδοντίατρος, κυρία Παναγιώτα, και δωσ’ του χαρές, δωσ’ του φωνές! Μα ο Θεοφιλέστατος ακούραστος, απτόητος, αδιάκοπος, παιδιά μετρήσατε, διακόσια, εκατόν ογδόντα, εννιακόσια σαράντα έξι, άλλα τριακόσια κι αλλού, άλλα τετρακόσια είκοσι, αμέτρητα, ξεπέρασαν πολλές χιλιάδες, τίποτε δεν έφτανε για κανέναν, μα όλοι είχαν λόγους πολλούς να ευτυχούν και να χοροπηδούν!

μένουμε έκπληκτοι και συγκινούμαστε με την αγάπη σας! Βούηξε ο τόπος! Ελλάδα, οικογένεια και φίλοι μας, κανείς απ’ όλους δε θα πίστευε ετούτη την αθρόα την προσέλευση στις Εκκλησίες και γιορτές μας!

(Απόσπασμα από το λόγο της κ. Κυριακής Δαγγούλη- Στυλιανίδη, Ρουμπάλε, 28 Νοεμβρίου 2022).

προ παρελάσεως καθόδου, και Ελένη!, έπρεπε ήδη να στεκόσουν στον κάτω βράχο, φώναζε ανάστατος ο Ιωάννης εκ Κογκό! Οπότε Κυριακή θυμήσου, χρειαζόμαστε επειγόντως φωτογράφο!

χειροθεσίες, χειροτονίες, κι είχαν όλοι από ένα κοστούμι να φορούν, της Σάμου, που θύμιζε αεροσυνοδό των Emirates, της Αράχωβας, έστω και με μπλουζάκι ριγέ της μαρινέρας, του Ιερού Κατηχητή, των Μακασίσι, το ψαροκόκκαλο της Turk Hava Yollari, το παζλ λαμέ του Εράσμιου Χρυσοστόμου, μα θραύση έκαναν της Αμφικτυονίας, τα κεντητά λογότυπα και τα πικέ βαμβακερά…˙ … είστε πανόμορφοι, δήλωσε ο Αντώνης! Μα, μην αφαιρείστε, μετρήστε τα μπλουζάκια, ξαναμετρήστε τα, εφηβικά και παιδικά, ώσπου ο κύκλος άνοιξε τόσο πολύ κι αδύνατον να κλείσει!

πούλι μπιντς, με μέλι και με λάδι, μια ράχη αγκαθωτή να βράζει αιώνια στο νερό- δοκίμασαν μόνο οι τολμηροί, κι εγώ μαζί- δυο φέτες μάνγκο, ρύζι μ’ ακρίδες κριτσανιστές, σενένε σε λαμαρίνες τριγωνικές, καπνός, φωτιά, κι ακόμη να υγραίνονται οι σιελογόνοι μας αδένες…˙ … ένα κλαδί από μπανάνες, βανίλια σε ανταγωνισμό αρώματος αμουάζ, αρνάκι να θηλάζει δίχως αύριο, κι ακόμη ένα κιλό φυστίκια με τη φλούδα˙ … νηστεία πλήρης για την Αδερφή Παρασκευή, εγκόσμια όμορφο λουλούδι «η Γιασεμή», καφετιά, φυστικοβούτυρο και μέλι για τον Μπαμπά Ασκόφου, πράσινο τσάι με ανανά, πιλάου μιξ μασάλα, μα εκείνο το λαχανόρυζο με τη σφραγίδα της κυρίας Καραγιάννη, κέρδιζε το συμπόσιο δικαίως˙ … τζίντζερ, μην κλείσει η φωνή, αχώριστοι οι φίλοι μας Μασίμα και Ντεό, μας έφτιαξαν ακόμη και μια ντίσκο!… εικόνες σ’ έναν πάπυρο, το δέντρο της ερήμου, κι εμείς «χουζούνγκο», ως λευκοί˙ … μαλλάκια κουρεμένα στην εντέλεια, να μη φωλιάζουν τα φθειράπτερα, κι όλα ήταν υπέροχα κι αξέχαστα, σαν τη δαντελωτή την κουνουπιέρα˙… αν και για τον Πατέρα Σωκράτη, τα έντομα ναϊρόμπι φλάιτς ήταν οι πιο επικίνδυνοι εχθροί, ενώ για τον Μπαμπά Ασκόφου, εχθρός ήταν ο απλήρωτος ευεργέτης της ζωής μας…

εν μέσω αναβιώσεως του έμπολα κι ευρέσεως της περιβόητης ελληνικής γιρλάντας, και με την Αδελφή Παρασκευή να μελετά την προσευχή και την κυρία Ιωάννα να μοιράζεται τον τελευταίο φουντουκωτό χαλβά, οι δέκα επτά αποσκευές- ή απληστία των κιλών κατά την Κυριακή- της αναχωρήσεως για Τανζανία, είχαν πλέον, συμπυκνωθεί στο ένα μόλις, τρίτο, για την επιστροφή μας στην Ελλάδα˙ … με την Precision και Tanzania Air να συναγωνίζονται σε ακυρώσεις πτήσεων, ένα αεροδρόμιο κλειστό και το αεροπλάνο πεσμένο στη Βικτώρια, μόνο η Φρύνη, η Έφη κι η κυρία Ελένη θα μπορούσαν ν’ αποτυπώσουν το «μαραθώνιο» εκείνο δίχως τέλος…˙ … το μόνο σίγουρο ήταν ότι ο επαναπατρισμός θα’ ταν λιγότερο επεισοδιακός, αν και για την Κυριακή θα έπεφταν όλα τα ερμάρια του αεροσκάφους, ενώ η Ελένη θα έβρισκε την προσγείωση υπερμαγευτική κι η κυρία Βαρβάρα θα ταλαιπωρείτο από το «ζόρι» και το δίλημμα «σαφάρι ή κιλιμαντζάρο», αρκεί τα σακουλάκια κάσιους να ήταν δύο κι όχι ένα˙ Μπουκόμπα- Μουάνζα, Μουάνζα- Νταρ Ες Σαλάμ, κι ίσως εκεί να μπερδευτήκαμε, με την Ντοντόμα να πήρε τα ηνία της πρωτεύουσας, Νταρ Ες Σαλάμ- Κωνσταντινούπολη, κι από την Πόλη στην Αθήνα, δύο μέρες και δύο νύχτες…˙ … με δυσκολία θα διέκρινες από την κούραση, τη διαφορά ανάμεσα στο χώμα, τροπικό κι ελληνικό, ακόμη και τον Καζαμία, που μνημονεύαμε μεν, όμως δεν είδαμε ποτέ, αφού τον κέρδισαν τα μάνγκο κι οι φυτείες…˙ ποτέ δε μάθαμε εντούτοις, αν τελικά, ο Ηλίας παρέδωσε ατόφιες τις έξι τις σελίδες ενός Νοσοκομείου Ουφουφούο ή Ουφούφου ή ίσως Ούφου, πάντως αναντίρρητα Αναστάσεως, που διψούσε για σαπούνι και λίγο οινόπνευμα, εν μέσω καταιγίδας διαρκείας…˙… κυρία Βαρβάρα, αφήστε το Ουφουφούο κατά μέρος, κι ονομάστε το Νοσοκομείο, προέχει να συνεννοηθούμε! … και λίγο πριν παραδοθούν τα λουστρινάκια τα λευκά στη νοσοκόμα, ο Χάμπου Χάμπου φώναξε «Μαντάζι, σαν τσουρεκάκι λουκουμά, ενίοτε Μαντράζι, αμπάρι ζαουσίκου (καληνύχτα)»!

Μα θυμηθείτε, «καρίμπου σάνα- καλώς ήρθατε», για εσάς θα ξημερώνει πάντα ζωή στην Τανζανία!

Ανασταήλι! Άξιος! Άξιοι όλοι όσοι μπορούν, χρήσιμοι να φανούν, στο πέρασμα ζωής τους!

(Αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Ελένης Μαντρατζή, Μπουκόμπα, Τανζανία, 25 Νοεμβρίου- 5 Δεκεμβρίου 2022).

Ανεπανάληπτη χαρακτηρίστηκε η Εβδομάδα Ελληνοτανζανικής Φιλίας, την οποία λάμπρυναν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες ανθρωπιστικής προσφοράς, υπό τη διοργάνωση της Βαλκανικής Αμφικτυονίας, εκπροσωπουμένης από τη Δρα. Ελένη Γ. Μαντρατζή, δικηγόρο και πρόεδρο, την κ. Κυριακή Δαγγούλη- Στυλιανίδη, επιχειρηματία εκ Θεσσαλονίκης και την κ. Βαρβάρα Κορωναίου- Κυριακίδου, ιατρό, πνευμονολόγο- παθολόγο, εκ Φλωρίνης, σε συνεργασία με την Ιερά Επισκοπή της Μπουκόμπα και Δυτικής Τανζανίας, υπό τη διεύθυνση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χρυσοστόμου Μαϊδώνη και το ωμοφόριο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Στο πλήθος των πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δράσεων και παραστάσεων, αδελφοποιήσεως, εις ένδειξη αναγνωρίσεως φιλίας και συνεργασίας, διδασκαλίας χορών, τραγουδιών, ποιημάτων και τεχνών, καθώς και παραδόσεως φιλανθρωπικού υλικού, όπως ιατροφαρμακευτικών ειδών, σχολικών κι εκπαιδευτικών ειδών, λευκωμάτων, σημαιών, βρωσίμων ειδών, ενδυμάτων, αναμνηστικών, προβολής του ελληνικού πολιτισμού κ.α., που έλαβαν χώρα και παραδόθηκαν στις Ορθόδοξες Παροικίες, τα Σχολεία, τα Ορφανοτροφεία και τις Κοινότητες Ιθαγενών, και συγκεκριμένα της Ορθοδόξου Επισκοπής και Ιερατικής Σχολής «Ευαγγελιστής Μάρκος», του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του Αγίου Σωσθένη, του Αριστοτέλη, της Κοινότητας Ιθαγενών του Ρικουρέιτσο και της Κοινότητας Ιθαγενών της Καλομπέρα, αντίστοιχης της ελληνικής Σπιναλόγκας, όπου οι κάτοικοί της νοσούν από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας- Aids, προσέδωσαν μοναδική ζωντάνια οι χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά και μεγαλύτεροι, που προσήλθαν με απερίγραπτη πίστη, χαρά και ενθουσιασμό, για να τιμήσουν και ευχαριστήσουν με Εθνικούς Ύμνους, τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τανζανία.

Σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως και αναστάσιμης χαράς κορυφώθηκε η εβδομάδα Ελληνοτανζανικής Φιλίας, με την τέλεση του ιερού μυστηρίου τριάντα έξι (36) ορθοδόξων βαπτίσεων σε ιθαγενείς της Κοινότητας της Καλομπέρα (Σπιναλόγκα), που πραγματοποιήθηκαν όλες εντός της Λίμνης Βικτώριας, της μεγαλύτερης όλης της Αφρικής.

Εορταστικό χαιρετισμό, ως σύμβολο φιλίας των δύο λαών, απηύθυνε και ο κ. Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Αμέτρητα συγχαρητήρια απευθύνει η Βαλκανική Αμφικτυονία στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χρυσόστομο Μαϊδώνη, που με ακατάπαυστη ζέση, ελληνική υπερηφάνεια, σε ρυθμούς εντατικού προγράμματος και με κάθε προσωπική θυσία και κίνδυνο ζωής, επιτελεί πλουσιότατο ιεραποστολικό έργο, με οικογένεια την Μπουκόμπα και όλη τη Δυτική Τανζανία, και αποδέκτη τους ανθρώπους, που περιμένουν υπομονετικά την ελπίδα στη ζωή τους.

Ειλικρινείς ευχαριστίες διαβιβάζονται στον Πατέρα Σωκράτη Δημητριάδη, Ιεραπόστολο εξ Ουάσιγκτον Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για όλη την εμπιστοσύνη, καθοδήγηση και ανακούφιση που προσέφερε, καθώς και στην Αδελφή Παρασκευή Παυλίδου και την κ. Γεωργία Καραγιάννη, εξ Αρναίας Χαλκιδικής, υπεύθυνη μαγειρείου της Ιεράς Επισκοπής, τον κ. Ειρηναίο Ματζούνε, χειριστή ηλεκτρονικών υπολογιστών και γραμματέα της Ιεράς Επισκοπής, τον κ. Σεβαστιανό Μούντου, θεολόγο, τον κ. Θεόφιλο Σοσπέτερ Μπατουαλάνα, οδηγό της Ιεράς Επισκοπής, τον κ. Ιωάννη Τούμπα, θεολόγο και μεταφραστή της Ιεράς Επισκοπής, τον κ. Αντώνιο Τσάρλς Ισαΐα, απόφοιτο της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας και οδηγό της Ιεράς Επισκοπής και τον κ. Ηλία Χαμπουχάμπου, ιατρό και διευθυντή του Νοσοκομείου «Ufufuo– Ανάστασις» της Ιεράς Επισκοπής, για την καθημερινή υποδοχή, πνευματική και ηθική συμπαράσταση και αγάπη, με την οποία περιέβαλαν τα μέλη της Αμφικτυονίας στην Τανζανία.

Ξεχωριστή ευχαριστήρια επιστολή απευθύνει η Βαλκανική Αμφικτυονία προς την Αεροπορική Εταιρεία Turkish Airlines, διακρίνοντας το Γενικό Διευθυντή αυτής, κ. Yavuz AKKAYNAK, το Διευθυντή Πωλήσεων, κ. Kenan TURGUT, κι επιπλέον, τις κ. Φρύνη Μπουργκαζλή, υπεύθυνη πωλήσεων κι εκπρόσωπο τμήματος επιχειρήσεων, και κ. Ευφημία Μπαλακάκη, υπεύθυνη πωλήσεων και τμήματος κυκλοφορίας, για τη μεγάλη πρωτοβουλία και χορηγία τους, επιβεβαιώνοντας την απλόχερη υποστήριξη τόσο εκ μέρους των ιδίων προσωπικά, όσο και της Turkish Airlines, στο σύνολό της, του φιλανθρωπικού έργου της Αμφικτυονίας ανά τον κόσμο.

Ιδιαίτερη ευχαριστήρια αναφορά διατυπώνεται για τον κ. Ευάγγελο Τσούκα, ιατρό- νευρολόγο, εκ Φλωρίνης, και υπεύθυνο διαχειρίσεως της ηλεκτρονικής σελίδας της Αμφικτυονίας, για όλη την επιμελή και αγόγγυστη αφιέρωσή του στους ανθρωπιστικούς σκοπούς της Αμφικτυονίας.

Η μεγάλη επιτυχία, με την οποία στέφθηκε η εν λόγω αποστολή αποδίδεται, μεταξύ άλλων, σε έναν προς έναν τους ακολούθους ιδιώτες, εταιρείες και φορείς, τους οποίους Τανζανοί, Έλληνες και Φιλέλληνες ευχαρίστησαν εγκαρδιότατα, για τη συμβολή, προσφορά, χορηγία και συμμετοχή τους, με χειροποίητες πινακίδες και ευχαριστήριες φωτογραφίες, και συγκεκριμένα:

  • στον κ. Βερβεσό Δημήτριο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας,

  • στη Βιοτεχνία Καλτσών ΑΣΤΡΟΝ- Κωνσταντίνος ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ, και προσωπικά, στους υπευθύνους αυτής, κ. Αικατερίνη Πετράκη και κ. Κωνσταντίνο Πετράκη,

  • στον κ. Βουδικλάρη Αλέξανδρο, μαθητή γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη,

  • στον κ. Βουδικλάρη Νεκτάριο, Ιατρό, Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών,

  • στο «Βραζιλιάνο», Καφεκοπτεία, και προσωπικά στους κ. Άννα Πλέσσα- Θεοδωρακοπούλου, δικηγόρο, και κ. Γεώργιο Θεοδωρακόπουλο, επιχειρηματία,

  • στον κ. Δημητρούλια Βασίλειο- Κωνσταντίνο, Αρχιτέκτονα και Ξενοδόχο,

  • στα Ελληνικά Ταχυδρομεία – ΕΛ.ΤΑ., και προσωπικά, στους κ. Παπαϊωάννου Λεωνίδα, κ. Λαζαρίδη, κ. Στούμπα, κ. Ντζούρα Γεώργιο, κ. Σκύλο Παντελή, Παπαχρήστο, κ. Σηφάκη και κ. Πασπάλα Εύα,

  • στην Επιχείρηση Σημαιών και Λαβάρων ΦΡΙΞΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ και προσωπικά, στην κ. Άννα Κοκκώνη, στην κ. Ελένη Κοκκώνη, στην κ. Σοφία Κοκκώνη και στον κ. Ηλία Κοκκώνη,

  • στην κ. Ιωάννου- Βακονδίου Μαρία, ιδιωτική υπάλληλο,

  • στην κ. Ιωάννου Μαριτίνα, μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου Διονύσου Αττικής,

  • στην κ. Καμάρα Γεωργία, παιδαγωγό,

  • στον κ. Καμάρα Ιωάννη, δημόσιο υπάλληλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος,

  • στην κ. Καρανικόλα- Χατζηστεφάνου Παρασκευή, παιδαγωγό,

  • στον κ. Λουλατζή Ιωάννη, Αστυνομικό,

  • στην κ. Μάσια Ελένη, επιχειρηματία,

  • στον κ. Μπιτσίκο Σταμάτιο, ηχολήπτη,

  • στον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλήσεως του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, και την πρόεδρο, κ. Γεωργία Μπίμπη,

  • στην κ. Παρασκευοπούλου Ελένη, διευθύντρια του ταξιδιωτικού γραφείου «Look Travel»,

  • στο Πολιτιστικό Ίδρυμα ΖΗΣΗ και προσωπικά, στην κ. Αικατερίνη Κώτση και κ. Περικλή Κώτση, για την παραδοσιακή στολή της Δεσφίνας,

  • στο Σύλλογο Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη (ΖΕΦΥΡΟΣ) και προσωπικά, στην πρόεδρο, κ. Μαρία Αρώνη, για τις παραδοσιακές στολές της Δεσφίνας,

  • στον κ. Τσούκα Ευάγγελο, νευρολόγο, υπεύθυνο διαχειρίσεως της ηλεκτρονικής σελίδας της Βαλκανικής Αμφικτυονίας,

  • στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδος και προσωπικά, στην κ. Ελένη Φοράκη και την κ. Δέσποινα Τζήμα,

  • στο «ΦΩΣ», Ορθόδοξο Χριστιανικό Βιβλιοπωλείο και προσωπικά, στον κ. Χρήστο Ζάμπουρα,

  • στην κ. Σπηλιάδη Πώλα, επιχειρηματία,

  • στον κ. Στεργιώτη Κορονάδο Όλιβερ, πρόεδρο της Οργανώσεως Nueva Vida, με έδρα τη Βενεζουέλα,

  • στην κ. Υφαντή Νίκη, υπάλληλο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,

  • στην κ. Χατζητύπη Ελένη, Φαρμακοποιό,

  • και προσωπικά, στην οικογένειά μου, Γεωργίου και Ευθαλίας Μαντρατζή για την αέναη υποστήριξη στον ένα σκοπό.

Dr. Eleni G. Mantratzi
Supreme Court Lawyer
PhD Penal- Criminal Law, Democritus University of Thrace
LLM Civil Law, National and Kapodistrian University of Athens
Emmanouil Benaki 10, 105 64,
Athens, Greece
Tel: +30 210 321 54 92
Fax: +30 210 321 56 05
Mobile: +30 69 45 46 75 46
E-mail: 
eleni@elenimail.com

WWW: www.lawonline.gr

Leave a Reply