Space Camp 2015

Categories: Γενικά

… οι νεαροί μας σπουδαστές αφού όλο τον χρόνο μελέτησαν πιάνο, βιολί, κιθάρα, θεωρία και αρμονία, τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν κάτι τελείως διαφορετικό και να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα σ’ ένα παγκόσμιο διαστημικό πρόγραμμα.
Έτσι, ταξιδεύοντας στη Σμύρνη και για μία εβδομάδα γνώρισαν από κοντά την οργάνωση μιας διαστημικής αποστολής σε πραγματικές συνθήκες. Ένοιωσαν την εκτόξευση μέσα στην καμπίνα του προσομοιωτή, φόρεσαν τη στολή του αστροναύτη και χόρτασαν με το γεύμα των αστροναυτών. Παράλληλα, επιστήμονες, από την Τουρκία και την Αμερική, αποκάλυψαν τα μυστήρια του σύμπαντος, τις κινήσεις των πλανητών και καθοδήγησαν τους νεαρούς συμμετέχοντες στον κόσμο της εφαρμογής των κορυφαίων επιστημών που είναι η φυσική και τα μαθηματικά.
Στην τελική αποχαιρετιστήρια γιορτή τραγούδησαν και χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ερμήνευσαν στο πιάνο έργα του εθνικού μας συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, παρουσίασαν τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας όπως την χρησιμοποιούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας γοητεύοντας τα μέλη όλων των ομάδων που ταξίδεψαν από Ευρώπη και Αμερική για να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς, να δημιουργήσουν φιλίες και να καλλιεργήσουν τα πανανθρώπινα ιδεώδη της Ειρήνης, της Επιστήμης και του Πνεύματος…

(Μαρία Κανατσούλη, Διευθύντρια Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου, Αθήνα, 2015)

Με πολύ μεγάλη επιτυχία συμμετείχε η «Βαλκανική Αμφικτυονία», εκπροσωπούμενη από το Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου, στο πρόγραμμα Διαστημικής Εκπαίδευσης «SPACE CAMP», που έλαβε χώρα στη Σμύρνη της Τουρκίας, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2- 8 Αυγούστου 2015.
Οι δέκα πέντε αριστούχοι μαθητές διαφόρων ελληνικών σχολείων που εκπροσώπησαν την Ελλάδα μέσω του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου, υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Κανατσούλη, τη συνοδεία της κας Δήμητρας Μέρμηγκα, δασκάλας κλασικού χορού του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου και της Σχολής Χορού «Μ. Κανατσούλη», το συντονισμό των Δρος. Ελένης Μαντρατζή, προέδρου της Αμφικτυονίας και δικηγόρου, κας Στέλλας Χατζηδημητρίου, γραμματέως του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου και Δρος. Αντωνίου Κριμιτζά, καθηγητή βιολογίας και Γενικού Γραμματέα της «Αμφικτυονίας», εντυπωσίασαν με το υψηλό μαθητικό κι επιστημονικό επίπεδό τους.

Οι συμμετέχοντες υπότροφοι μαθητές Νικηφόρος Αστεριάδης, Νικόλαος Γιαννόπουλος, Χρήστος Δαλάκος, Μιχαήλ Δερλερές, Ευάγγελος Δεληγιώργης, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, Πολυχρόνης Λεονταράκης, Φώτιος Καπότος, Κωνσταντίνος – Εμμανουήλ Κάρατζης, Κωνσταντίνα – Μαρία Κασσάρα, Βασίλειος Κοτρώνης, Σάντυ – Δανάη Παπακώστα, Εμμανουήλ Μόσχος, Αικατερίνη Φραγκισκάτου και Φραγκίσκη Φραγκισκάτου, είχαν τη δυνατότητα ν’ ασχοληθούν έμπρακτα και να εκπαιδευτούν σε επιστημονικά θέματα σχετικά με το διάστημα, σύμφωνα με τα πρότυπα προσομοιώσεως της ζωής των αστροναυτών, καθώς και ν’ αποκτήσουν δεξιότητες συνεργασίας και ηγεσίας, να συμμετάσχουν σε ποικίλες εκπαιδευτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εν γένει, δραστηριότητες και εκδηλώσεις, αναπτύσσοντας φιλίες με μαθητές από διάφορες συμμετέχουσες χώρες.

Θερμές ευχαριστίες για την εξαιρετική σε οργάνωση και φιλοξενία, διοργάνωση, απευθύνει η «Βαλκανική Αμφικτυονία» και τα συμμετέχοντα σχολεία στον κ. Tolga Yildirim, διευθυντή του Space Camp Turkey, για τον άψογο συντονισμό των αποστολών και τη συμβολή του στη σύσφιξη των σχέσεων των Νέων Ελλάδας και Τουρκίας.

Leave a Reply


Επιστροφή στην Επικαιρότητα