Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο Ανταναναρίβο, Μαδαγασκάρη, 2018

Categories: Γενικά

«… si aujourd’ hui je devais transmettre d’ici, de Madagascar, lieu de biodiversité rare, de coexistence entre autres organismes vivants d’oiseaux tropicaux paradisiaques, uniques dans le monde, un message à mes collègues, de retour chez moi/en Grèce, ce ne pourrait être qu’il faut laisser les enfants entendre les oiseaux et pas les avions de bombardement… »

«… εάν θα έπρεπε σήμερα να διαβιβάσω από εδώ, από τη Μαδαγασκάρη, τον τόπο σπάνιας βιοποικιλότητας, συνυπάρξεως εκτός των άλλων ζωντανών οργανισμών, εκατοντάδων μοναδικών στον κόσμο τροπικών παραδείσιων πτηνών, ένα μήνυμα προς τους ομοτίμους μου, επιστρέφοντας στην πατρίδα μου, αυτό δε θα μπορούσε παρά να είναι να αφήσουμε τα παιδιά να ακούν τα πουλιά και όχι τα πολεμικά αεροπλάνα.

Να ενεργήσουμε έτσι, ώστε κανείς να μην αισθάνεται ορφανός από αγάπη κι από το μήνυμα που τα ίδια τα πουλιά θέλουν να μας μεταδώσουν διά της ζωής και του πετάγματός τους, με τα οποία ομοιάζουν τόσο πολύ οι άνθρωποι, τα παιδιά, οι νεότεροι κι οι μεγαλύτεροι, ανεξαρτήτως της εθνικότητας, της θρησκείας και της γλώσσας τους.

Να αφήσουμε τα παιδιά να απολαμβάνουν τα βήματά τους, τα παιγχνίδια τους, τις φωνές, τις συζητήσεις τους και τις αθώες δραστηριότητές τους, την ίδια τη ζωή με τρόπο ήρεμο κι ελεύθερο, μακριά από τον πολεμικό παλμό.

Γιατί, όπως τα πουλιά, έτσι κι αυτά, όταν τα φυλακίζουμε, τους στερούμε κάθε κίνηση ή τα εγκλωβίζουμε με κάθε τρόπο, μοιραία τα οδηγούμε προς το θάνατο.

Ας τους δώσουμε λοιπόν, φτερά για να δουν ακόμη πιο μακριά και να φτάσουν ακόμη πιο μακριά, να εστιάσουν στην τέχνη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και σε κάθε μορφή δημιουργίας και προόδου, την απαρχή της ειρήνης, με την ευχή να κερδίζουν κάθε ημέρα την αγάπη, τη δικαιοσύνη, την προσέγγιση και τη συμφιλίωση…»

Αποσπάσματα από το λόγο της Ελένης Μαντρατζή, όπως εκφωνήθηκε στη γαλλική γλώσσα στην Εθνική Εορτή Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, στο Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως του Ανταναναρίβο της Μαδαγασκάρης, στις 30 Μαρτίου 2018.

 

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ανθρωπιστική αποστολή της Αμφικτυονίας στη Μαδαγασκάρη, όπως εκπροσωπήθηκε από τη Δρα. Ελένη Γ. Μαντρατζή, πρόεδρο και δικηγόρο, και τον κ. Σταμάτιο Ανδρ. Χρήστου, διεθνή φωτογράφο, καλλιτέχνη εικόνας και ντοκυμαντέρ και μέλος, και διοργανώθηκε κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 24 Μαρτίου- 1 Απριλίου 2018, στο Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως του Ανταναναρίβο, που τελεί υπό τη σκέπη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και τη διεύθυνση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιγνατίου, πλαισιωμένη από πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

«… Στην παιδούπολη του Ανταναναρίβο της Μαδαγασκάρης παίξαμε σαν τους λεμούριους, οργώσαμε τον τόπο, αλωνίσαμε, ενωθήκαμε σε μία «ΕΛΛΑΔΑ» στο χορτάρι που τσιμπούσε, φωτογραφηθήκαμε, ζήσαμε τη χαρά της έμπνευσης και της δημιουργίας, άλλοι έραβαν κοστούμια κι άλλοι τα φορούσαν, χορέψαμε, ενώσαμε τον αφρικάνικο και κρητικό ρυθμό σε ένα πεντοζάλι συνοδεία της ελληνικής παραδοσιακής στολής της Αδριανουπόλεως Αν. Θράκης, μας παρέσυρε το limbo, κάναμε μπάρες μπαλέτου τα ξύλινα θρανία, η δασκάλα Marie Chantal είχε κηρύξει το τέλος των σχολικών τους μαθημάτων χάριν της ελληνικής μας εβδομάδας, μετείχε η ίδια, τα παιδιά της οικογένειας, τα παιδιά του κόσμου όλου…· κάπου χαθήκαμε ανάμεσα στους αμέτρητους κόκκους από καλαμπόκι και στα θεόρατα εκείνα δέντρα, μπερδευτήκαμε στις μεταφράσεις γαλλικών και μαλαγάσι, ο π. Στέφανος Τράτρα είχε τον πρώτο λόγο στην καλοσύνη, τα ελληνικά, την Καλλινίκη και τη Χαριτωμένη… · … πηδήξαμε για να πιάσουμε τις πιο πολύχρωμες καραμέλες, στο συσσίτιο των 05:25 της πρώτης πρωινής, συναντήθηκαν τα περισσότερα παιδιά του απέραντου αυτού εξωτικού νησιού σε μία ευθεία σειρά αναμονής χωρίς τέλος…· ο κ. Κώστας άδειαζε καθημερινά πάνω από διακόσια λίτρα γάλακτος στους άσπρους μεγάλους κουβάδες, ο Ντάντα πρόβαρε τη νέα του καπαρτίνα και είχε ήδη στηθεί για μία ακόμη φωτογραφία…· δε σταματήσαμε τις πρόβες, παρουσιάσαμε χειροτεχνίες, ψάλλαμε, βάλαμε τα καλά μιας κι εορτάσαμε την Εθνική Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, τραγουδήσαμε, χορτάσαμε με μπόλικα μουφαγκάσι και matsiou- (νόστιμa), φωνάξαμε δυνατά, ο Σταμάτης αγωνιούσε να βάλει σε τάξη τα un, deux, trois και τα allez, πλάθοντας εικόνες μιας άλλης φαντασίας…· αγωνιστήκαμε στο στίβο, στην ισορροπία, διοργανώσαμε μοναδικούς αθλητικούς αγώνες, άλλοι έκλαψαν στους προκριματικούς, μα όλοι κέρδισαν στους τελικούς, έσπασαν πολλά απ’ τα αβγά που βράσαμε, μα ήταν τότε που μάθαμε το ευ αγωνίζεσθαι…· γράψαμε για τα παιδιά της Ελλάδας σε κόκκινες κάρτες, μπήκαν στο χορό κι οι Έλληνες Ομογενείς…· νιώσαμε υπερήφανοι για την αδιάκοπη επιχειρηματική δράση κι εκείνες τις απέραντες φυτείες βανίλιας και κακάο μιας άλλης τροπικής γης με την ελληνική υπογραφή TAF- Ταλούμη, του επίτιμου Προξένου μας…· κι όσο κι αν τα γουρουνάκια των στάβλων της Επισκοπής περίμεναν υπομονετικά, με ανθρώπινες εκφράσεις, πότε να ελευθερωθούν, στην πραγματικότητα η ελευθερία κι η αισιόδοξη ενατένιση του μέλλοντος ήταν στα χέρια όλων μας…· κάτω από εκείνον τον καυτό ήλιο, κάθε ημέρα ήταν ατελείωτη, μα πάντα πριν ο ήλιος σκοτεινιάσει, υπό την επίβλεψη του πατέρα όλων των παιδιών, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιγνατίου… Εκείνη την Κυριακή των Βαΐων μελαγχολήσαμε πολύ, μα ο ερχομός του Πάσχα θ’ ανακούφιζε τη νοσταλγία μας για όλα όσα ζήσαμε. Φτάσαμε εώς εδώ με οδηγό τη θέληση και την πίστη, κι απ’ την παιδούπολη αυτή αντλήσαμε έμπνευση για την αξία και το ιδανικό της χριστιανικής συνενώσεως κι ειρήνης, και συνάμα, της αξιοποίησης της δύναμης που ο κάθε άνθρωπος έχει από τη φύση του, ως Θείο δώρο…»

Ανταναναρίβο, μισάουτρα, σ’ ευχαριστώ!

Αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Ελένης Μαντρατζή, Ανταναναρίβο, 24 Μαρτίου- 1 Απριλίου 2018.

 

Μεγάλοι χορηγοί της αποστολής, που εγκάρδια ευχαριστεί η Αμφικτυονία, ήταν:

 • οι Εταιρείες Ethiopian Airlines και Gold Star Aviation, και οι υπεύθυνοι κ. Μιχαήλ Φλεριανός, γενικός διευθυντής της Gold Star Aviation, κ. Φανή Φλεριανού, υπεύθυνη του τμήματος μάρκετινγκ και πωλήσεων της Ethiopian Airlines, κ. Μάισα Εμαρύ, υπεύθυνη πωλήσεων της Tap Portugal, κ. Χρήστος Γαρόζης, διευθυντής πωλήσεων της Ethiopian Airlines και κ. Νικολέττα Μπίνα, υπεύθυνη γραμματειακής υποστήριξης της Gold Star Aviation, που με κάθε πρωτοβουλία, αγάπη, προσωπικό ενδιαφέρον και απόλυτη επαγγελματική συνέπεια, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αμφικτυονίας για την πραγματοποίηση του στόχου που μας ένωσε,

 • ο κ. Παναγιώτης Ταλούμης, Επίτιμος Πρόξενος του Προξενείου της Ελλάδος στη Μαδαγασκάρη και ιδρυτής της επιχειρήσεως TAF,

 • η επιχείρηση ενδυμάτων υψηλής ραπτικής «Mario Knitwear» και ο σχεδιαστής μόδας κ. Μάριος Ιντζές,

 • τα Καφεκοπτεία «Ο Βραζιλιάνος» και οι υπεύθυνοι κ. Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος και κ. Άννα Πλέσσα Θεοδωρακοπούλου,

 • ο κ. Νικόλαος Ζευκιλής, επιχειρηματίας,

 • η κ. Ελένη Μάσια, επιχειρηματίας,

 • το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ζήση και ο υπεύθυνος κ. Περικλής Κώτσης,

 • το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης- Ε.Ο.Τ. και η υπεύθυνη κ. Ελένη Φοράκη,

 • τα Ελληνικά Ταχυδρομεία- ΕΛ.ΤΑ. και ο διευθυντής κ. Γεώργιος Ντζούρας,

 • η Επιχείρηση Σημαιών και Λαβάρων Φρίξου Κοκκώνη, με υπεύθυνη την κ. Έλενα Κοκκώνη,

 • το Χριστιανικό Βιβλιοπωλείο ΦΩΣ και ο υπεύθυνος κ. Χρήστος Ζάμπουρας,

 • η κ. Χρυσάνθη Χατζοπούλου, φιλόλογος γαλλικής γλώσσας,

 • ο κ. Κωνσταντίνος Μεζίνης, ποδοσφαιριστής,

 • τα Ζαχαροπλαστεία της Οικογενείας Δ. Βάρσου στο Χαλάνδρι και η ιδιοκτήτρια κ. Περσεφόνη Βάρσου,

 • τα Τυροκομεία Χρήστου και Άννας Καϊδαντζή, και

 • η κ. Μαριάννα Βασιλείου, σχεδιάστρια μόδας,

η συμβολή των οποίων με κάθε μέσο και τρόπο, ικανοποίησε πολλές από τις ανθρώπινες ανάγκες, προσφέροντας χαμόγελα χαράς και ευτυχίας σε εκατοντάδες παιδιά και μεγαλυτέρους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει η Αμφικτυονία στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης Ιγνάτιο, στο Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνο Κολλιόπουλο, στον π. Στέφανο Τράτρα, στο Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδος στη Μαδαγασκάρη και προσωπικά, στον κ. Παναγιώτη Ταλούμη, Επίτιμο Πρόξενο κι επιχειρηματία, στην κ. Κάλλια Δημητρίου- Σταρρά, γραμματέα του Επιτίμου Προξενείου της Ελλάδος στη Μαδαγασκάρη, στην Οικογένεια Γεωργίου Μαντρατζή, την Οικογένεια Σταματίου Χρήστου, την κ. Ελένη Τσαντσαρίδου, οδοντίατρο, τον Ευφημέριο π. Κωνσταντίνο Μαργώνη, την κ. Καλλιόπη Ασημοπούλου, γραμματέα του Συλλόγου «Παρουσία της Αγάπης», τη μαθήτρια Χριστίνα Αντύπα και το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, τον κ. Κωνσταντίνο Παναρίτη, αυτοκινητιστή, την Ελληνική Ένωση Φίλων της Μαδαγασκάρης και τις κ. Καλλιρόη Γκόνη, πρόεδρο, και κ. Ευγενία Μουτσοπούλου, γραμματέα, την κ. Σαπφώ Διαμαντή, δημοσιογράφο, τον κ. Βασίλειο Δημητρίου, ταξιδιωτικό πράκτορα της επιχείρησης Maroulis Travel και την κ. Ελένη Μανουσέλη, οδοντίατρο, για την άνευ ορίων προσφορά κι εμπιστοσύνη, τη στήριξη και την έμπρακτη ενίσχυση της αποστολής.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο Flickr

Leave a Reply


Επιστροφή στην Επικαιρότητα