«… εμείς αναγνωρίζουμε την ιστορική κληρονομιά που λάβαμε από εσάς, από τα χέρια των Ελλήνων, το Βυζάντιο και όλο τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό…∙ … αιώνιες είναι οι σχέσεις μας, της ελληνορωσικοκυπριακής φιλίας. Αυτό δεν αναιρείται, δε μεταβάλλεται…»
(Γκεόργκι Μουράντωβ, Συνέδριο Ρωσικής Κυβέρνησης «Ρωσική Συνεργασία- Ροσσοτρούντνιτσεστβο», Μόσχα, 7 Αυγούστου 2014)
«… η επόμενη γενιά βρίσκεται εδώ, όπου υπάρχει σπίθα∙ εκεί, όπου ο νέος επαγρυπνά και δεν εφησυχάζει, δράττεται των ευκαιριών και δρα για το καλό του τόπου, προτείνει και οργανώνει, μεταλαμπαδεύει κι ενεργεί ως διπλωμάτης των λαών από την κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή…∙ Generation Next- Επόμενη Γενιά»
(Ελένη Μαντρατζή, Συνέδριο Ρωσικής Κυβέρνησης «Ρωσική Συνεργασία- Ροσσοτρούντνιτσεστβο», Μόσχα, 4 Αυγούστου 2014)
« … αναμφίβολα το προεδρικό διάταγμα της 19ης Οκτωβρίου 2011, και η δημιουργία του προγράμματος Νέα Γενιά, έδωσε την ευκαιρία σε νέους από διάφορες χώρες να επισκεφτούν τη Ρωσία και να εμβαθύνουν σε θέματα που αφορούν τις κοινωνικές, επιχειρηματικές και επιστημονικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ξένων κρατών. Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου ανάγονται στον 12ο αιώνα ενώ έχουν γίνει στενότερες μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Σχέσεις πολιτιστικές, διπλωματικές, οικονομικές και εμπορικές, οι οποίες φέρνουν τους δυο ομόδοξους λαούς όλο και πιο κοντά…»
(Χαραλαμπία Ολυμπίου, Συνέδριο Ρωσικής Κυβέρνησης «Ρωσική Συνεργασία- Ροσσοτρούντνιτσεστβο», Μόσχα 5 Αυγούστου 2014)












Κατενθουσιασμένη και συγκινημένη έμεινε η μοναδικά ενωμένη ελληνική και κυπριακή αποστολή από τη ρωσική πρωτοβουλία, διοργάνωση και φιλοξενία, όπως της προσφέρθηκε από τη Ρωσική Κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργία του κ. Βλαδιμίρ Πούτιν, στα πλαίσια του κρατικού προγράμματος «Ρωσική Συνεργασία- Ροσσοτρούντνιτσεστβο», απευθυνόμενου σε «νέους- υποσχόμενους μελλοντικούς πολιτικούς ηγέτες», που πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Μόσχα, Βλαδίμιρ και Σέργκιεβ Πόσαντ, μεταξύ 3- 10 Αυγούστου 2014, σύμφωνα με το υπ’ αρ. 1394 Προεδρικό Διάταγμα της Ρωσίας της 19ης Οκτωβρίου 2011, σε συνεργασία με το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού της Αθήνας και της Λευκωσίας, καθώς και τις Ρωσικές Πρεσβείες στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπό την άψογη διοργάνωση του κ. Ευγένιου Μπαγιάζωφ, διευθυντή της ρωσικής εταιρείας «Visa Concord», με έδρα τη Μόσχα, καθώς και της κ. Οξάνα Μακέεβα, υπεύθυνης πραγματοποιήσεως των προγραμμάτων αυτής.
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η Δρ. Ελένη Μαντρατζή, δικηγόρος, διδάκτωρ ποινικού και εγκληματολογικού δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Βαλκανικής Αμφικτυονίας, η κ. Ελένη Κοσμίδη, επικεφαλής της εν λόγω αποστολής και εκπρόσωπος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σωτήριος Διαμαντόπουλος, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο κ. Γεώργιος Κοσμάς, εκπρόσωπος της εταιρείας EJK Management και η κ. Δήμητρα Παρασκευά, αρχιτέκτων μηχανικός, υπ. Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνίου, μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, ενώ την Κύπρο εκπροσώπησαν ο κ. Αντώνιος Γιατρού, διευθυντής μάρκετινγκ, ο κ. Γιάννος Ιωάννου, επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, η κ. Χαραλαμπία Ολυμπίου, βυζαντινολόγος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και ο κ. Χρίστος Χριστοδούλου, απόφοιτος κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, συνεργάτης αρχείου στο Ινστιτούτο Ερευνών «Προμηθέας» και ταμίας στην Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Κύπρου.












Κύριος στόχος του εν λόγω προγράμματος ήταν η ανάμειξη ενεργών νέων από τους χώρους της κοινωνίας, της επιστήμης, της πολιτικής, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας, καθώς κι επιφανών καλλιτεχνών ξένων κρατών, στις διαδικασίες της ανάπτυξης και σύσφιξης των κοινωνικών, πολιτιστικών, επιστημονικών κι επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ξένων κρατών, της αντικειμενικής θεώρησης των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών που συμβαίνουν στη Ρωσία κι εν γένει, της εποικοδομητικής προσεγγίσεως της Ρωσίας, διά της αύξησης του αριθμού των νέων που διάκεινται φιλικά, δίκαια κι ειρηνικά προς αυτήν και δύνανται να προτείνουν ουσιαστικές ιδέες συνεργασίας μεταξύ των αρχών της χώρας που εκπροσωπούν και της Ρωσίας.
Τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τους νέους ήταν η εσωτερική και εξωτερική πολιτική, η σημασία της διεθνούς πολιτικής διπλωματίας, της ενημερώσεως και καταρτίσεως των νέων διά διπλωματικών σεμιναρίων και η διαμόρφωση εθνικής συνειδήσεως, οι τρόποι ανάπτυξης διεθνούς συνεργασίας των νέων, οι κοινές πνευματικές και πολιτιστικές παραδόσεις των λαών και η αξιοποίηση του μεταξύ τους φιλικού πνεύματος, η συνεργασία με μη κερδοσκοπικές, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές κι εκκλησιαστικές οργανώσεις, με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας και η συνεργασία της ρωσικής νεολαίας με τα άλλα κράτη, η κρατική- δημοτική διοίκηση και η ανθρώπινη πρωτοβουλία και συμμετοχή, η σημασία του αθλητισμού για μία νέα- υγιή γενιά ανθρώπων, η διεθνής ανθρωπιστική συνεργασία, οι διεθνείς ανταλλαγές νέων, η ανάμειξη ρωσικών κέντρων γλώσσας, επιστήμης και πολιτισμού σε διεθνή προγράμματα τεχνών, γραμμάτων και πολιτισμού, οι κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι συνέπειες της διαλύσεως της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως, οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Λευκορωσία και τα υπόλοιπα ανεξάρτητα κράτη, η κατάσταση στην Κριμαία, οι μειονότητες, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προβλημάτων, η διαχείριση της οικονομικής κρίσης, η ανάπτυξη του τουρισμού, η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, ο ποντιακός Ελληνισμός και η Ελληνική Διασπορά, η ιστορική κληρονομιά, ο ρόλος του Καποδίστρια στη Ρωσία, το Βυζάντιο και ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός.ραπέζης» των νέων έλαβαν χώρα στις αρχές της Διοικήσεως της «Ρωσικής Συνεργασίας- Ροσσοτρούντνιτσεστβο», της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για θέματα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, των Ομογενών που διαμένουν στο εξωτερικό και της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Συνεργασίας, με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίν Κοσάτσιωβ, της 4ης Διευθύνσεως του Υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον κ. Σεργκέι Λαβρώβ, της Ρωσικής Ενώσεως Νεολαίας, με επικεφαλής τον κ. Πάβελ Κρασνορούτσκι και την κ. Τατιάνα Σελινέρστοβα, του Δημοσίου Επιμελητηρίου Νέων, με επικεφαλής τους κ. Νατάλια Μπουρλίνοβα, κ. Αρκάντι Μπερεζίνετς, κ. Λουκιάνα Σουβόροβα, και κ. Μαρία Γκοβορουχίνα, της Διευθύνσεως Νεολαίας του Δήμου Βλαδίμιρ, με επικεφαλής τους κ. Ελένα Αξιόνοβα και κ. Λιουμπώβ Αβντεγιέβα, του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τους κ. Αλεξέι Γκρομίκο, κ. Αλλά Ιαζικόβα και κ. Σεργκέι Ζαμπελίν, του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας, και της Ακαδημίας Υδατογραφίας του Σεργκέι Αντριάκη, με επικεφαλής τους κ. Γκεόργκι Μουράντωβ, κ. Θεοδώρα Γιαννίτση και κ. Αντρέι Βντόβιν.









Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, η αντιπροσωπεία των Νέων από την Ελλάδα και την Κύπρο επισκέφτηκε παράλληλα, ποικίλα αξιοθέατα της Μόσχας, του Βλαδίμιρ και του Σέργκιεβ Ποσάντ, μεταξύ των οποίων τα Κόκκινα Τείχη του Κρεμλίνου, το Οπλοστάσιο, τους Καθεδρικούς Ναούς, το Μαυσωλείο του Λένιν, το Ακαδημαϊκό Θέατρο Τέχνης και Χορού στη Μόσχα, την Πινακοθήκη του Τρετιακόφ, αξιοθέατα του Δήμου Βλαδίμιρ, καθώς και την Εκκλησιαστική και Αρχαιολογική Αίθουσα της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, τη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου και τους Καθεδρικούς Ναούς στο Σέργκιεβ Ποσάντ.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη γεμάτη επαγγελματισμό κι αγάπη, ακατάπαυστη συμβολή τους στην επιτυχή πραγματοποίηση της ως άνω αποστολής, απευθύνονται στον κ. Σεργκέι Σαμπούτιν, ιατρό, στη μεταφράστρια κ. Κατερίνα Μινάκινα, στο φωτογράφο κ. Γέγορ Γαβρίλωφ, στον οδηγό της αποστολής, κ. Γιούρι Γκορλώφ, στον ξεναγό κ. Βασίλη Μπονταρένκο, στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, καθώς επίσης και στην Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, ενώ θερμά ευχαριστεί η Βαλκανική Αμφικτυονία τα Υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού της Ελλάδος, καθώς και τον κ. Γεώργιο Μαντρατζή, δικηγόρο, για την παροχή υλικού προβολής του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού.