Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21- 26 Μαρτίου 2007 στην Τραπεζούντα η «Διεθνής Συνάντηση Νέων» από την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Ισπανία, ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Γραμματείας Νέας Γενιάς, υπό την ονομασία «Youth in Action- Νέοι σε Δράση» που τελεί υπό την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν η Ελένη Γ. Μαντρατζή, Δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος της «Βαλκανικής Αμφικτυονίας- Συνδέσμου Νέων Βαλκανικών Χωρών», που δραστηριοποιείται παράλληλα σε ποικίλα διεθνή θέματα για την ειρήνη και την προσέγγιση των λαών, η οποία μετέβη και συμμετείχε ως υπεύθυνη της ελληνικής αποστολής, ενώ ακόμη από ελληνικής πλευράς οι δραστήριες νέες του Δημοτικού Συμβουλίου του Καρπενησίου, Μαρία Συγγούνη, κοινωνική λειτουργός και Έλενα Γιαταγάνα, φοιτήτρια.
Θέμα της εν λόγω συνάντησης ήταν «Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης⋅ εργαλείο για πληροφόρηση ή όπλο για έλεγχο;», στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκε ο τρόπος με τον οποίον μπορούν τα Μ.Μ.Ε. να επηρεάσουν τη νεολαία, αλλά και η συμβολή των νέων στη βελτίωση της δύναμης των Μ.Μ.Ε.








Παράλληλα, μέσα από άτυπες μορφές εκπαίδευσης κι ευχάριστες δραστηριότητες, όπως παραστάσεις εκπαιδευτικού θεάτρου, τονίστηκε η επίδρασή τους στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα κάθε χώρας, αναφέρθηκαν περιπτώσεις επέμβασης κυβερνητικών παραγόντων στις διαδικασίες των Μ.Μ.Ε. και συζητήθηκε από την οπτική των νέων κάθε χώρας, ο παιδαγωγικός τους ρόλος, καθώς επίσης και ο προορισμός τους να επηρεάζουν τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις, το χρέος των αρμοδίων να διαχειρίζονται τα Μ.Μ.Ε σωστά και προσεκτικά και να συμβάλουν στην ουσιαστική καλλιέργεια των ανθρώπων, τη βελτίωση κι όχι την υποβάθμιση του πνευματικού τους επίπεδου, πολλώ δε μάλλον να συμβάλουν στην αντικειμενική και δίκαιη προβολή των γεγονότων κάθε τομέα της ζωής, ώστε η δημοσιοποίησή τους να οδηγεί στη διόρθωση μιας νοσηρής κατάστασης κι όχι στην υπόθαλψη και διατήρησή της⋅ διότι, τότε μόνο τα Μ.Μ.Ε μπορούν ν’ ανταποκριθούν στην υπεράσπιση των αρχών ενός δημοκρατικού, ίσου κι ελεύθερου διαλόγου.
Οι «Νέοι σε Δράση» των συμμετεχουσών χωρών, ενδιαφέρθηκαν και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν ν’ αξιοποιήσουν θετικά τη δύναμη των Μ.Μ.Ε., προβάλλοντας κοινωνικές, πολιτιστικές κι επιστημονικές δραστηριότητες, όπως συνέδρια, ανθρωπιστικές αποστολές και ποικίλα εκπαιδευτικά άλλα προγράμματα που λαμβάνουν χώρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενθαρρύνοντας την κινητοποίηση των νέων των λαών και την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης, δραστηριότητες, όμως, οι οποίες ενίοτε δε γίνονται ευρύτερα γνωστές.
Πέρα από τη συζήτηση για το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έλαβαν χώρα διαπολιτισμικές βραδιές, που ενίσχυσαν την πρωταρχική διαπολιτισμική προσφορά της συνάντησης αυτής αφενός διά της γνωριμίας νέων χωρών και πολιτισμών, δίχως την αλλοίωση και απώλεια της πολιτισμικής τους ταυτότητας, αφετέρου διά της προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού κάθε τόπου. Στα πλαίσια, μάλιστα, αυτά, και με πρωτοβουλία της ελληνικής αποστολής, η επιβεβαίωση της γνωριμίας των συμμετεχουσών χωρών και της σύσφιγξης των σχέσεων των νέων απο την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, έγινε με την παράδοση στον υπεύθυνο της αποστολής κάθε χώρας, μιας ελληνικής μπλούζας με το λογότυπο «Η χρονιά της Ελλάδας», ενώ πλήθος ελληνικών αναμνηστικών δώρων και διαφημιστικών του ελληνικού πολιτισμού, πνεύματος και τοπίων, όπως βιβλίων, πόστερ και DVD, μοιράστηκαν σε κάθε συμμέτοχο.
Για τη δυναμική παρουσία της ελληνικής ομάδας στην πολιτισμική βραδιά δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί ο σημαντικός ρόλος του ελληνικού Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και του Δήμου Καρπενησίου, αλλά και για την παρουσία των λοιπών χωρών, η συνδρομή τοπικών παραγόντων της Τραπεζούντας, του εθνικού τουρκικού καναλιού TRT κι εν γένει των τοπικών και δημοτικών παραγόντων κάθε συμμετέχουσας χώρας.
Καθόλη τη διάρκεια του πρόγράμματος, τις συνεδρίες και τα ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα συνόδευαν και ξεναγήσεις και εκδρομές σε αξιομνημόνευτα και αλησμόνητα μέρη της Τραπεζούντας, όπως στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στο χιονοδρομικό κέντρο Ζιγάνα (Zigana), στην Αργυρούπολη (Gumushane), στη Μακριά Λίμνη (Uzun Gol) και se πολλά άλλα χωριά κι επαρχίες, όπου πρωτίστως η συνάντηση με ανθρώπους ποντιακής καταγωγής σφράγισε όλους μας με συναισθήματα χαράς και σφορδής επιθυμίας επαναμετάβασης στην Τραπεζούντα.